KBBA

KBBA
Wednesday, January 02, 2013

Wednesday, January 02, 2013
172






SYARAT - SYARAT DAN CARA MEMOHON BIASISWA JPA | Untuk makluman pelajar yang ingin memohon biasiswa dari Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) , pelajar 
perlu mempunyai syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh pihak tajaan.

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN
  • Warganegara Malaysia;
  • Umur tidak melebihi 25 tahun pada atau sebelum 1 Januari 2013.
  • Memiliki Sijil Penuh bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melayakkan lantikan ke perkhidmatan awam termasuk kepujian dalam Bahasa Melayu dan Ujian Lisan pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
  • Telah menerima tawaran kemasukan ke tahun pertama (1) pengajian (Bagi lepasan Matrikulasi/Asasi/STPM) atau tahun kedua (2) dan ke atas di peringkat ijazah pertama dan mempunyai baki 2 tahun pengajian; dan
  • Tahun pertama peringkat diploma dari mana-mana IPTA (kecuali UPSI).

CARA MEMOHON

Permohonan boleh dibuat secara atas talian (online) sahaja. Permohonan adalah percuma. Cara memohon adalah seperti berikut:


(i) pemohon boleh mengemukakan permohonan mulai tarikh iklan dikeluarkan dengan 



(ii) pemohon dibenarkan menghantar satu permohonan  sahaja tetapi dibenarkan 
mengakses sebanyak 3 kali untuk mengemaskini atau  meminda sebelum tarikh 
tutup permohonan. Hanya permohonan yang terkini sahaja diambil kira sebagai 
penerimaan permohonan.
(iii) borang permohonan atas talian yang dimuat turun, dicetak dan dihantar melalui 
pos tidak akan diproses.

(iv) permohonan secara atas talian tidak memerlukan penghantaran salinan sijil-sijil, 
kecuali dinyatakan dalam “Slip Pengesahan Permohonan Biasiswa JPA Tahun 2013”
  
(v) pemohon hendaklah memastikan proses permohonan  telah sempurna dengan  
mencetak “Slip Pengesahan Permohonan Biasiswa JPA Tahun 2013” sebagai 
bukti permohonan telah dibuat.

(vi) Pertanyaan mengenai  masalah teknikal semasa mengisi borang permohonan 
atas talian boleh dibuat dengan menghubungi talian 03-8885 3541, 03-8885 3552,  
03-8885 3554 dan 03-8885  3653.Talian-talian ini dibuka setiap hari dari jam 8.00 pagi
 hingga 5.00 petang (Isnin – Jumaat).
  
(vii) pertanyaan mengenai  program tajaan boleh dibuat dengan menghubungi 
talian 03-8885 3049 (10 talian) pada setiap hari bekerja mulai jam 8.00 pagi hingga 
5.00 petang atau e-mel di alamat esila@jpa.gov.my. 

*25/3/2013 - UPDATE ~ TAJAAN BIASISWA JPA BAGI SESI 2013/2014 AKAN DIBUKA PADA PERTENGAHAN BULAN JULAI 2013 UNTUK PERINGKAT DIPLOMA & IJAZAH DALAM NEGARA.*

*Tawaran permohonan biasiswa bagi sesi 2013/2014 akan diberitahu apabila tawaran ini telah dikeluarkan oleh pihak JPA. Sebarang perubahan saya akan kemaskini dari masa ke semasa*

SUMBER SEPENUHNYA.

*UPDATE LATEST -240814-  :

172 comments:

  1. Thanks atas info ni, memang sangat berguna.

    ReplyDelete
  2. Salam, nak tanya. kalau tengah buat diploma boleh buat permohonan biasiswa jpa kan?

    ReplyDelete
  3. @AkifasyaLurun

    Wassalam..yup..boleh..nanti bulan 7 nie mohon la ya.. kalo ade rezeki dpt le biasiswa JPA nie :D

    ReplyDelete
  4. Salam. Akak, nak tanya ni.
    Kalau pointer 3.0+ layak tak untuk memohon biasiswa JPA?
    Thanks =)

    ReplyDelete
  5. Can i get your phone number or email? I have tons question to ask you :)

    ReplyDelete
  6. Haaa nak tanye,kalau first degree boleh mohon tak?means this September baru start degree,boleh mohon ker?

    ReplyDelete
  7. salam.. akak tarikh permohonan belum di buka lagi ke??

    ReplyDelete
  8. @Na'ilah Jalani

    Wassalam..diploma ke? kalo diploma rasanya layak sebab dia tgk result SPM :)

    ReplyDelete
  9. @Khairul Nazrin

    Tak boleh mohon lagi..sebab takde result exam.. utk degree kena tggu sem 2 utk mohon sbb dorg guna result sem 1 utk biasiswa nie.pastikan dpt 3.5 ke atas yea..gud luck! =)

    ReplyDelete
  10. @air_ree94

    wassalam..xsure la dik..nnt kena selalu up to date kat link nie utk info lanjut ==> http://esilav2.jpa.gov.my/

    #maaf ye akk xdpt update sllu sbb tga final exam. =)

    ReplyDelete
  11. @Abdullah Umar

    Boleh..try la..kalau ade rezeki dpt la tu nnt..smga berjaya =)

    ReplyDelete
  12. Tq kak 4 d info..nak tanya,kalau utk ijazah ,masih buka ke or dh tutup?

    ReplyDelete
  13. kalau mcm pelajar sem 2 diploma, nak mohon pakai result sem 1 bole tak? then bila trikh permohanan dibuka?

    ReplyDelete
  14. Salam.nak tanya kalau lepasan matrikulasi yg nak sambung degree boleh mohon jpa ni bila?before masuk or dah masuk baru mohon?Thank you :)

    ReplyDelete
  15. @penari bintang

    sama2..utk ijazah permohonan dah di buka..layari laman web nie --> http://esilav2.jpa.gov.my/
    klik Profiling Pelajar Program Bursary then daftar dulu utk memohon then ikut langkah seterusnya kat laman web tu..dorg ada bg instruction :) smga berjaya dan all the best utk ijazah nnt =)

    ReplyDelete
  16. @Saiban Nazran Bin Mohd Dem Yati

    maaf ye..saya baru je dpt info dr laman web JPA..Mulai tahun 2012, pelajar SPM tdk ditawarkan tajaan JPA..boleh baca kat sini utk keterangan lanjut .. ==> http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/epermohonan/syaratPermohonan.php?program=BURS&auth=7774

    ReplyDelete
  17. @ Fatimah Zakaria

    Wassalam..dah bole memohon sekarang :) pegi laman web nie utk memohon ==> http://esilav2.jpa.gov.my/.. then klik kat Profiling Pelajar Program Bursary.

    ReplyDelete
  18. Salam. Sis. Kalau pelajar sem 2 diploma tak boleh apply ke gune result sem 1? Helpp me. Im a bit confius. Tq in advance.

    ReplyDelete
  19. To @Saiban Nazran Bin Mohd Dem Yati dan misswhite

    # boleh guna result sem 1.. cuba korg apply..dah buka dah.. pegi laman web nie ya.. http://esilav2.jpa.gov.my/..then, klik kat profiling pelajar program bursary..

    ReplyDelete
  20. Salam..saya dh masuk bursary tuu tapi die spm sahaja..sy nak mohon untuk ijazah...bila buka ye?

    ReplyDelete
  21. Salam sis... sy dh buka bursary tuu tapi spm sahaja boleh...bila ijazah punye buka ye?

    ReplyDelete
  22. @Nadia Salleh

    Wassalam..permohonan utk ijazah buka bulan 8 nanti..sila update dr masa ke sama kat link yg saya bg haritu...

    ReplyDelete
  23. @Saiban Nazran Bin Mohd Dem Yati

    tarikh tutup x pasti..biasanya dorg buka permohonan 2 minggu je..mohon la cepat2..=)

    ReplyDelete
  24. salam..nk tnya skit...prifiling pelajar program bursary tu untuk student ijazah ke diploma?kalu mcm skunk nie tgh study diploma , bley mohon ke?sbb confuse skit..mohon jelaskan..

    ReplyDelete
  25. akk,,nk tnye,,tuk diploma boleh ke??yg ue bkn tok degree?? help

    ReplyDelete
  26. @zack_zul

    Wassalam..yg sekarang nie utk diploma..anda bole la buat permohonan..utk ijazah dlm negara bln 8 nie baru bukak permohonan dia :-)

    ReplyDelete
  27. @faraa hanin

    Skg permohonan utk diploma dear..yg ijazah bln 8 nnt.. :)

    ReplyDelete
  28. sy da try tp for SPM students,,hehe thank akk (:

    ReplyDelete
  29. Sis. Tapi knp sy dh try apply tapi tak lepas. Means dkt bursary tu dia tulis nama anda tak de dlm senarai o somtg like that. Knp yup. Mohon tunjuk ajar. Btw sy pelajr diploma sem 2. Tq in advance. Salam ramadhan. C=

    ReplyDelete
  30. situasi saya sama mcm miss white. pelajar sem 2 diploma, tp tak lepas nak apply. mohon beri tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  31. Sis bila saya try apply dia tulis harap maaf, permohonan hanya dibuka kepada lepasan SPM yg telah ditawarkan program bursary. cemana tu ? mohon bantu :(

    ReplyDelete
  32. Sis,sy student part 3 diploma.sy dh ambil loan ptptn.boleh ke sy nk apply for jpa?

    ReplyDelete
  33. Sis sy student part 3 diploma.i already take loan from ptptn.ao,boleh ke if i want to apply for this scholar?

    ReplyDelete
  34. salam. nak tanye, bulan 8 kn JPA utk degree. and nak tanye, yg ni kita kene bayar balik tak?

    ReplyDelete
  35. As-Salam,saya pelajar diploma yang ingin cuba memohon biasiswa jpa. Saya dah check laman web esilav2 tu.Yang permohonan biasiswa yang di-pertuan agong tu ke?

    ReplyDelete
  36. Salam nak tnya what is actually the minimum pointer nak mohon jpa. kene pakai pngk ke? and those yang shortlisted je ke yang akak dipanggil interview

    ReplyDelete
  37. Salam what is actually the minimum pointer nak mohon jpa.and Nanti those yang shortlisted je ke yang akan dipanggil interview.lastly, nak mohon kene pakai pngk matrik ke?

    ReplyDelete
  38. Salam sis. Sis cakap untuk degree pakai result sem 1 kan? Tapi untuk intake degree bulan 9 nanti sy terus masuk sem 4 sebab penerapan.. Jadi macam mana pulak kisahnya? Nak pakai result mana? huhu. Tq sis ^^

    ReplyDelete
  39. salam kak .. nk tnye .nk mntak biasiswa jpa utk kmasukan ijazah nih kne ade temuduga utk lulus ke ??

    ReplyDelete
  40. nk mntak biasiswa jpa utk kmsukan ijazah kene ade temuduga dulu ke ??

    ReplyDelete
  41. @Hanin Salleh

    Smga berjaya =) my pleasure..

    ReplyDelete
  42. @misswhite

    Yekew? erm..pointer cukup x dgn requirement dia? Tmpt yg kamu study tu dibwh tajaan JPA x? cuba check kat sini.. ==>> http://www.yanasakura.my/2013/01/senarai-ipta-ipts-dan-politeknik-tajaan.html

    ReplyDelete
  43. @ Saiban Nazran Bin Mohd Dem Yati

    owh..mcm tu ke? maknaanya budak2 yg dah ditawarkan tajaan biasiswa oleh JPA la agaknya..mohon hantar pertanyaan kat JPA / e-sila ..pegi form contact us..harap dapat membantu..

    ReplyDelete
  44. @Fatihah Nasuha

    not sure..cuba la try apply..kalau dpt..loan PTPTN tu kena terminate lak..huhu

    ReplyDelete
  45. @Not Currently Available

    Wassalam..yup degree punya bulan 8 baru bukak permohonan..biasiswa tak kena bayar..tapi kena maintain result la.. tapi loan kena byr..

    ReplyDelete
  46. @Aznil Azmi

    Wassalam..bukan yang tu dik..yang Profiling Pelajar Program Bursary tu.. =)

    ReplyDelete
  47. @ Latiefa Kamarulzaman

    For degree utk apply kena guna result sem 1 ijazah..xbole guna result matrik..which mean bole appply msa sem 2 nanti..not sure pulak tntg interview tu sbb saya tak pernah amek ag biasiswa JPA..cuba tny kwn2 yg pernah amek JPA. :)

    ReplyDelete
  48. @melahm

    Wassalam..ouh..penerapan uitm ea..kalau kes yg tu..awak apply msa sem 5 nnt sbb awk trus msuk sem 4 kan..ijazah akaun ea..means guna result sem 4 msa ijazah..mmg cmtu..

    ReplyDelete
  49. @Nik Noor Sabihah

    Wassalam..rasanya takde temuduga untuk apply biasiswa tajaan JPA nie..just isi form yg dorg sediakan je..tapi cuba la tny kwn2 yg pena amek biasiswa JPA..ada or x interview..tp rasanya takde.. =)

    ReplyDelete
  50. Salam, nak tanya...

    Saya bekas pelajar diploma yg dapat biasiswa JPA masa belajar dulu... Boleh ke saya apply untuk ijazah lagi? Lagi satu, bila ye tarikh permohonan JPA untuk ijazah akn dibuka?

    Terima kasih ^^

    ReplyDelete
  51. @anis rahim

    Wassalam..boleh..tak de masalah..tarikh permohonan JPA utk ijazah dijangka pada pertengehan bulan 8..apa2 info saya akan update semula..selalu la alert dgn laman web e-sila ya :D

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum kak,

    Saya nk tnya permohonan utk bulan lapan ni utk pelajar lepasan matrik/stpm/dip 2012/2013 kan? Maksud sy utk ijazah tahun 1?

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum kak,

    Saya pelajar lepasan matrik 2012/2013 boleh minta permohonan biasiswa jpa ni pada bulan 8 kan? Utk ijazah tahun pertama?

    Maaf, saya masih lagi confuse. Hehe tq

    ReplyDelete
  54. hi kak yana...tq 4 your infos..hee..nak tanye..akak tau tak brape biasiswa JPA ni sponsor tiap semester untuk student degree..hee..:)

    ReplyDelete
  55. hi kak yana..tq 4 your infos..hee..nak tanye..akak tau tak brapa biasiswa JPA ni sponsor tiap semester untuk degree student..hee :)

    ReplyDelete
  56. hi kak yana...tq 4 your infos..nak tanye..akak tau tak brape biasiswa JPA ni sponsor tiap semester untuk student degree..hee :)

    ReplyDelete
  57. Salam..nak tanye,,macamane ye kalau student yg mmg dah dpt biasiswa nie dr diploma lg?boleh apply bln 8 nie or kne tggu result sem 4 degree jgk?tenkiuu sis.. :)

    ReplyDelete
  58. Salam. Akak.. Dalam tajaan biasiswa JPA UPSI x tersenarai.. Selain KPM biasiswa apa lagi y boleh d pohon..
    Mohon bantuan dri akak..

    ReplyDelete
  59. Salam.. Akak.. UPSI tak boleh mohon biasiswa JPA.. Kenapa ae.. N selain dripada biasiswa KPM.. Biasiswa apa lagi y boleh d pohon untuk peljr UPSI..
    Mohon pertlngn dari akak..

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum... Untuk tawaran JPA 2013/2014 bg student ijazah dh buka ke? Terima kasih..

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum.. Nak tanya tawaran unk degree 2013/2014 bila bka yer?

    ReplyDelete
  62. salam..sy nk tanye.kalo sy plajar taon 3 ijazah,bleh kew nk mohon biasiswa jpa? bile ye tarikh permohonannye?
    trime kasih ^^

    ReplyDelete
  63. salam..kalo sy plajar taon 3 ijazah nk mhon biasiswa jpa bleh kew? bile ye tarikh permohonan dibuka?
    trime kasih^^

    ReplyDelete
  64. salam akak..sy sem 1 dpt 3.56, sem 2 3.47...kos mechanical ..ijazah..nt die gune result sem bpe? agk2x bley dpt x????please ..my last hope

    ReplyDelete
  65. salam akak, tumpang tanya, biasiswa jpa for program diploam dah dibuka ke belum ? kalau sudah, minta bagi link :)

    ReplyDelete
  66. @mizi zulkeflee

    Wasalam..dia guna latest result..tp try la..mana tau rezeki kan.. :)

    ReplyDelete
  67. Salam..
    Sedehnye upsi xleyh mohon(T_T)..

    ReplyDelete
  68. Salam...
    Sedehnye uPsi xleyh mohon..(T_T)..
    Thx sbb info..mmg berguna.. :-)

    ReplyDelete
  69. Salam..
    Sedehnye upsi xleyh mohon(T_T)..

    ReplyDelete
  70. Salam sis.jpa untuk degree dah dibuka ke?sebab saya tengok dekat web jpa takde cakap apa2. :-(

    ReplyDelete
  71. @ nurulafiqah nacm

    Wassalam...harap bersabar ya..saya pun tatau bila dorg bukak..kena sentiasa alert dgn website dorg.. =)

    ReplyDelete
  72. @ laila

    Wassalam...utk yg dapat tawaran terus dr JPA tu maybe ya..tp setahu saya JPA utk ijazah start sem 2..hehe

    ReplyDelete
  73. @Nelissa Isa

    Not sure dear sbb depends pada kos jugak..kos sains lain, kos teknologi lain..haa..

    ReplyDelete
  74. @ awiesurianie

    Wassalam..sekarang sem 3 ke? kalau da ada result utk ijazah bole je apply..try la.. :)

    ReplyDelete
  75. @aed

    Wassalam..pinjaman PTPTN bole jgk..yg len cuba try biasiswa yayasan..awk asal negeri mana? cuba la try.. byk jeis biasiswa dan tajaan utk pelajar..cuba la cari yg bank nasional ke Mara @ TNB dan lain2..cuba google bisiswa untuk UPSI..or sewaktu dengannya la..

    ReplyDelete
  76. @ Hijau Indah

    Wassalam..bolehh..nanti guna result sem 2 utk permohonan nie..buat masa sekarang pihak JPA tak bukak apa2 tawaran penajaan lg..sila alert dgn laman web JPA ataupn http://esilav2.jpa.gov.my/..

    ReplyDelete
  77. @Nurul Shahira Mohd Nasir

    Wassalam...dah tutup kalau xsilap saya..aritu dorg bukak pertengahn bln 7..maaf ya,..

    ReplyDelete
  78. @ Putra 93

    Wassalam..xpe..bole try mntak tajaan lain..jgn sedih yaa..btw,welcome :)

    ReplyDelete
  79. hello kak.nak tnya.saya nak sambung study di sekolah penerbangan.so cmne saya nak apply biasiswa ini eh?

    ReplyDelete
  80. Klu skrg sem 4 diploma leh mntk ag ke... Sbb pointer tu lps syarat da.. Bila trikh tutup...

    ReplyDelete
  81. Klu skrg da sem 4 diploma leh aply ag x... bila trikh tutup ni

    ReplyDelete
  82. Klu skrg sem 4 diploma leh mntk ag ke... Sbb pointer tu lps syarat da.. Bila trikh tutup...

    ReplyDelete
  83. Just wanna asking. JPA ade taja untuk student yang nak sambung master tak? If yes, can i have a link. TQ in advance :)

    ReplyDelete
  84. salam...akk cm mne kalo sem 4 degree nnt sy nk mohon,dy tgk klayakn 2 dr gpa or cgpa,wondering + confusing

    ReplyDelete
  85. assalamualaikum...akk kalo sy nk mohon sem 4 degree ty boley x??dy tgk klayakn memohon cm mne??from cgpa or gpa sem??wondering~

    ReplyDelete
  86. salam akak..saya pelajar diploma tahun akhir..sekarang tengah praktikal smpai bulan 10 nie..
    so sy kene aply jpa yang bile punyer,kalau sy masuk degree untuk bulan 2 nanti?terima kasih.. ^_^

    ReplyDelete
  87. slm, boleh tak bg link borng biasiswa jpa? scpt mggkn

    ReplyDelete
  88. assalam akak. nak tanya.. saya sem 1 diploma. layak ke mohon biasiswa jpa ni?

    ReplyDelete
  89. Klo result xsmpai 3.5 rasa2 ada pluang lagi x nak dpt?degree

    ReplyDelete
  90. @ pilotwannabe
    Hello dear..kena tgk dulu IPTA/IPTS mna yg kamu masuk utk kos nie..kalau tersenarai under tajaan then bole apply.. =)

    ReplyDelete
  91. @nash ashraf
    not sure..tp rasanya tak lepas kot..minimum CGPA dia nak 3.5..tapi yg apply ramai yg 3.5 ke atas..so,dorg yg akn dpt nnt..better target 3.75.. :)

    ReplyDelete
  92. @Hilmiey

    Maaf permohonan utk diploma dah tutup bulan Julai lepas..

    ReplyDelete
  93. @ zul afiq
    Waalaikumussalam..kamu masuk sem 4 terus msa degree which is kamu from dip UiTM ea? Bachelors in Accounting ea? Pihak JPA akan tgk CGPA semester sebelumnya..menas kalau nak apply kna tggu tahun depan ya.. =)

    ReplyDelete
  94. @farah hanan wj
    Waalaikumussalam..Kamu boleh apply bulan September 2014 nnt dgn menggunakn result sem 1 degree kamu.. =)

    ReplyDelete
  95. @ whosna Husna
    sila ke laman web JPA :)

    ReplyDelete
  96. @Afiqah Esa
    Wassalam Afiqah..maaf ya permohonan tajaan JPA utk diploma da tutup..kamu apply sem depan ya.. JPA utk diploma buka pertengahan bulan 7..nnt kena selalu klik laman web yg akk kasi kat ats nie..okay :)

    ReplyDelete
  97. salam my dear
    nak tya on bhalf anak..
    bln dec nie dia akan msk sem3(poli),
    PTPTN da apply,,
    if kita nak apply biasiawa blh x?mcm mana plak dgn PTPTN?
    harap dpt beri jawapan n
    tqvm dear.....

    ReplyDelete
  98. @norhayati

    Wassalam acik yati :)
    Boleh je apply acik..then, bila da dpt n terima biasiswa tu, acik kena terminate pnjman dgn PTPTN then bayar balik duit yg ank acik da pnjm tu..
    nnt acik bole refer pihak PTPTN utk keterangan lnjut :)
    Good Luck

    ReplyDelete

  99. salam nak tanya..mcm saya sem 3 apply jpa pkai result sem 1 & 2...jd nak tanya kalau dpt jpa bg untuk sem 3 shj ke dia bg untuk sem 1,2,3 sekali...sbb sem 1 & 2 pkai ptptn..mintx tlg sgt klau tau.

    ReplyDelete
  100. nak tanya sikit kalau tau, Bila jpa utk ijazah buka lagi?

    ReplyDelete
  101. nak tanya kalau tau, bila lagi utk mohon jpa dibuka bagi ijazah?

    ReplyDelete
  102. biasiswa untuk sarjana ke luar negara bile bukak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat nie tiada lagi info dr pihak JPA untuk biasiswa luar negara..Saya akan kemaskini dari masa ke semasa =)

      Delete
  103. salam akak..sy nk apply scholar jpa untuk degree tahun ni..tp,b4 tat..sy kena cri tmpt dulu untuk smbung ijazah tu ea?boleh akak bgtau mna ipts yg JPA boleh taja?

    ReplyDelete
  104. salam akk, hurmm pening arr.. camner nak mohon gune result sem 1 :D
    btw kite dip.

    ReplyDelete
  105. Salam :)
    Nk tnya siket kot2 awk tau, bpe lame ye masa untuk biasiswa masuk? Masa apply aritu jpa xde mintak no account pun, so sy konfius sket. Nnt pihak jpa akn contact kita ke or cmne? Thanks... ^_^

    ReplyDelete
  106. Salam :)
    Nk tnya siket kot2 awk tau, bpe lame ye masa untuk biasiswa masuk? Masa apply aritu jpa xde mintak no account pun, so sy konfius sket. Nnt pihak jpa akn contact kita ke or cmne? Thanks... ^_^

    ReplyDelete
  107. Hai awk :)
    Tu x bpe lama tempoh utk biasswa masuk? Aritu msa apply jpa xde mintak pun no akaun so camne nak tau yer, atau jpa yg akn contact kite nnt? Tq.. :)

    ReplyDelete
  108. sy dpt jpa..tp x masuk2 lgi...dye satu sem masuk brape? btol2 yg ternyata dlm borang ke? dan tarikh duit tu masuk bile yer? x jumpe tarikh specific :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba contact pihak JPA..cntct number ada kat laman web JPA..jumlah yg tertera di borang adlh jmlh tajaan untuk pengajian anda..harap dpt membantu =)

      Delete
  109. Wassalam Zaza Sasa =) Awk boleh semak disini ya senarai IPTA/IPTA yg dibawh tajaan JPA..
    http://www.yanasakura.my/2013/01/senarai-ipta-ipts-dan-politeknik-tajaan.html
    Harap dapat membantu :) Maaf ats kelewatan.

    ReplyDelete
  110. Salam. Biasiswa ni boleh apply guna result degree untuk first sem kan? Bila permohonan dibuka ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.. Yup..permohonan untuk degree akn dibuka pada bulan 10 setiap tahun. Permohonan biasiswa tajaan hanya sekali setahun.. So, kena sntiasa alert dgn website JPA nnt kalo dh dkt msanya.. biasanya dorg akn beri tempoh slma 2 minggu utk memohon. =) Harap jwpn ini membantu =)

      Delete
    2. Oww. lambat lagi la. Okay. It does help. Terima kasih. :)

      Delete
  111. Salam akak...sy mse diploma dlu pemegang biasiswa jpa ni..tp mase last sem sy dkenakan tatatertib mase final exam ...dn sbb kes tatatertib sy kne gantung pengajian dan trpkasa extend sem.. sy musykil dan harap sgt2 akak blh bntu..sy nk tau jpa akn kenakan bayaran balik biasiswa atau denda ke camane?? ... dn kalau betul la kna byr balik ke denda ke..nilai bayaran tu mengikut apa yg pihak jpa taja kpd sy atau jpa dh tetapkan nilai yg perlu dbyar...dn stakat ni sy xtrima ape2 lg surat dt jpa dn sy tamat pngajian akhir bulan mac ni

    ReplyDelete
  112. Salam akak...sy pemgang biasiswa jpa pringkat diploma..n currently msih dlm proses mnamatkan diploma.. tp sy ad masalah yg sgt2 mmbelenggu sy..mase sem akhir ,sy dikenakan tndakan tatatertib mase final exm..dn mnybabkan pengajian dgantung n sy tpaksa extend sem..skarang tmpoh pgantungan dh tamat..sy tgh meneruskan baki pngajian sy smpai akhir mac ni..sy nak tau..jpa akn kenakan bayaran balik biasiswa atau denda ke?? Sbb kes sy tatatertib tu...dan kalau betul la ad denda ke, jpa akn mtak bayaran yg dye dh taja kt sy atau dye dh ad nilai tetap utk denda? Dan jpa hanya taja 4 sem ..total dlm 16k shj...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..cuba awk telefon pihak JPA untuk penjelasan lanjut..
      Awk boleh hubungi mereka di talian di bawah..

      Bahagian Permohonan Biasiswa / Pinjaman JPA
      Tel : 03-8885 3562 / 3892 / 3550 / 3564 / 3489
      Fax : 03-8889 2640
      Emel: penawaranlsp@jpa.gov.my

      Maaf xdpt membantu sbb saya xpernah amek JPA..

      Delete
  113. Sis,,,sy nak tanya..sy masa diploma da dpt jpa scholarship..kalaw nk sambung degree xboleh ke mohon biasiswa lain???and kalaw sy nak ke luar negara kena dapat tempat dlu ke baru boleh mohon???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,kena dapat tawaran tempat dulu baru boleh mohon dan boleh apply biasiswa lain utk ijazah selain JPA =)

      Delete
  114. Can I use my First Semester results of Polytechnic Diploma to apply JPA in this year?
    Thanks and waiting for you guys' reply. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...you can use your First Semester result to apply JPA =)

      Delete
  115. Agak2 bila duit biasiswa politieknik ni masuk untuk sesi jun 2014 ?

    ReplyDelete
  116. Agak2 bila duit biasiswa politieknik ni masuk untuk sesi jun 2014 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya permohonan untuk peringkat diploma bulan 7 dibuka..jadi dalam bulan 8 mcm tu baru dapat duit rasanya.. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi pihak JPA..contact num ade kat website JPA..

      Delete
  117. Assalamualaikum. Tumpang tanya. Saya tgh buad diploma dan baru dpt result semester 2. Alhamdulillah saya dekan untuk kedua dua semester. Masih sempat tak saya nak mohon jpa? Dan bila agaknya permohonan akan dibuka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..alhamdulillah..tahniah ya..sempat..lagipun permohonan biasiswa pada tahun ini belum dibuka..permohonan untuk pelajar diploma akan dibuka pada pertengahan bulan 7.. InsyaAllah.. Layari http://esilav2.jpa.gov.my atau http://www.jpa.gov.my untuk keterangan lanjut dan alert dengan pengumuman di sana =)

      Delete
  118. Salam , macm mane nak apply jpa . Utk latest jpa nk bpe cgpa ? 3.5 above or 3.75 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.. tawaran biasiswa JPA untuk pelajar diploma akan dibuka pada pertengahan bulan 7 tahun ini..InsyaAllah..Sila alert dengan pengumuman di website JPA atau e-sila.

      Layari http://esilav2.jpa.gov.my atau http://www.jpa.gov.my untuk keterangan lanjut .Terima kasih =)

      Delete
    2. Oh ya..cgpa kena 3.5 ke atas..minimum syarat..kalau dapat lebih lagi bagus =)

      Delete
  119. assalamualaikum kak, permohonan untuk diploma tahun ni dibuka bila? saya pelajar semester ketiga diploma, bila ya boleh mohon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam....InsyaAllah bulan 7 nnt permohonan akan dibuka untuk diploma..kena sentiasa alert dengan pengumuman kat website JPA ya dik.. =)

      Delete
  120. assalamualaikum kak, sye nk mintk email akak bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... boleh.. email : yanacutez91@gmail.com

      Delete
  121. kak,blh saya tanya kalau semester khas dpt 3.79 , semeseter 1 dpt 3.46,tapi CPA dpt 3.56,masih blh memohon dan ini memenuhi syarat?

    ReplyDelete
  122. kak,blh saya tanya saya first year semester dua student diploma,dan bulan 9 nanti tahun kedua,blh saya memohon JPA ? syaratnya hanya based on CPA yang terkini kah?thank you=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan 9 ea? permohonan JPA utk diploma hanya dibuka setahun sekali iaitu pd bln 7 shj =) jd try la apply bln 7 gna latest CGPA =)

      Delete
  123. Salam. nak tanya, saya akan masuk ke semester 3, peringkat diploma bulan 6 ni. cgpa saya 3.5++. layak tak utk mohon? sempat lagi tak utk mohon biasiswa? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..sempat sbb permohonan JPA utk diploma dibuka pd bln 7 nnt..terima kasih =)

      Delete
  124. assalamualaikum akak... saya ada soalan...saya pelajar sem 3 diploma... jika saya ingin pohon biasiwa jpa, blh ke saya guna result exam sem 1 bukan yang sem 2? terima kasih ^^

    ReplyDelete
  125. assalamualaikum akak.... saya ada soalan.... saya pelajar sem 3 diploma... jika saya ingin memohon biasiswa jpa, boleh saya bagi result sem 1 dan bukan yang sem 2 punyer??? dan.. pelajar uitm boleh ke memohon bantuan jpa?? syukran ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Pelajar diploma UiTM bole apply JPA :) yg tu xpasti la awk..utk confirmation bole la hubungi talian yg tertera di ats..yg sy tahu dorg amek yg current semester tp tu la utk kepastian, mohon berhubung trus dgn phak JPA ya..harap membantu :)

      Delete
  126. serious bulan 7? bukan dh tutup ke tarikh die? :O kalau sem 1 program diploma boleh apply ke? i need it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err..setahu sy dorg bkk permohonan utk diploma mmg bln 7..tp xtaw la plak kalo dh tkr.. Huhu..Pelajar part 1 erk..xsure pulak..cba b'hubung trus dgn phak JPA di talian yg sy sertakn di ats utk mndpt jwpn yg tepat..terima kasih..

      Delete
  127. salam kak, saya lepasan matrik,
    nk tanya bila saya boleh apply biasiswa jpa ni utk degree nnti ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..insyaAllah..bulan 10 nnt permohonan biasiswa JPA untuk pelajar ijazah akan dibuka =)

      Delete
  128. assalamualaikum kak,,
    permohonan biasiswa bulan julai ni dah ada ke skrg?

    ReplyDelete
  129. assalamualaikum kak..
    permohonan biasiswa utk bulan julai ni keluar bile ye?
    ke dah ada?

    ReplyDelete
  130. assalamualaikum kak..
    permohonan biasiswa utk bulan julai ni keluar bile ye?
    ke dah ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Buat masa sekarang tak nampak lagi link kt JPA or esilav2..
      rajin2 update kat sana dalam masa terdekat ni =)

      Delete
  131. belum keluar lagi kan JPA punya biasiswa? sis tahu tak biasiswa apa lagi y avail untuk diploma?susahnya nak cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,belum keluar lg dear.. Biasiswa len eh..ermm..nnt sis kena wt survey
      + reseacrh dlu..hee..kalo ade sis update latest.. ^_^

      Delete
  132. Assalamualaikum saya pelajar lepasan diploma dr uitm. Pada bulan 9 nanti, akan masuk utk penerapan ijazah. Boleh saya guna result diploma utk mintak biasiswa bagi ijazah nanti? Mohon pencerahan terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..untuk jawapan yg lebih tepat sila hubungi pihak JPA di talian dibawah.

      Permohonan Biasiswa / Pinjaman JPA
      Tel : 03-8885 3562 / 3892 / 3550 / 3564 / 3489
      Fax : 03-8889 2640
      Emel: penawaranlsp@jpa.gov.my

      Delete
  133. Salam sis,hari tu sy kol jpa n dia ckp j
    Application dip n degree buka bulan8 ni.sy nak tnya tempoh permohonan dia berapa lama ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear =) ohh ..camtu ea..orite..biasanya permohonan dia akan buka selama 2 minggu =)

      Delete
  134. Assalamualaikum, saya akan start degree TAHUN KEDUA bulan 9 ni. Ada chance ke saya nak apply loan//biasiswa? Jika ada, macam mana & bila? Please please reply. Much appreciated. In need of guidance. Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..ada..inshaAllah dalam pertengahan bulan 9 nie permohonan biasiswa Program Ijazah Dalam Negara akan dibuka kpd pelajr2 ijazah..sila alert dgn pengumuman di laman web esila@jpa.gov.my ... kat sana akn ada update terbaru tntg pjmn /biasiswa utk student ijazah..

      Delete
  135. akak mohon update ye pasal biasiswa ni , kalau rajin email la saya . email : mirahatta@gmail.com . sebab saya takut terlepas pandang . saya peminjam ptptn sekarang ni kalau ada rezeki nak tukar ke biasiswa pidn ni . terima kasih banyak kak :)

    ReplyDelete
  136. Bulan 8?? Bila ehh , kalau dah bukak bole tolng inform x. Tq

    ReplyDelete
  137. Salam.. Bila biasiswa jpa untuk degree bukak??

    ReplyDelete
  138. Masih dibuka permohonan tawaran biasiswa lepasan matrikulasi?

    ReplyDelete
  139. Masih dibuka permohonan biasiswa jpa bg lepasan matrikulasi?bilakah tarikh tutup?

    ReplyDelete
  140. salam kak, nak tanya, jpa tengok jugak ke gaji parents? senang tak nak dpt jpa

    ReplyDelete
  141. salam sis yana nak tanya , sy baru habis matrik bulan 5 haritu , so bulan 9 ni sy nak smbung dgree.. tp bila log in jpa , dia bukak untuk stpm je , hmm sy terlambat ke sis nak apply?

    ReplyDelete

Hye all of my lovely readers..
Thanks for reading my blog's.. =)
Feel free drop your comment here :D

(= I WROTE YOU READ =)

╔══╗
╚╗╔╝
╔╝(¯`v´¯)
╚══`.¸.u'll ♥♥♥